Н.Ч. " Димо Николов - 1908 "
гр. Черноморец

История на читалището

В далечната 1908 година 55 ентусиасти се събират в един хамбар на малкото черноморско селце Свети Никола твърдо решени да развиват читалищна дейност. Неугледният хамбар става сцена на първите репетиции на жадните за знания, култура и просвета самодейци.

 

През 1922 година хамбарът е съборен и на негово място в построено кметство. Читалищната дейност в с. Свети Никола вече има своите първи успехи и десетки съмишленици и почитатели, но няма своя сграда. Това продължава още много, много години...

 

Пламъкът на читалищната дейност вече е запален и първите плахи искри са буен огън в душите на жителите на крайморското селце.

 

Четири години по късно Милчо Иванов създава читалище " Образование ", което си поставя важни цели и задачи да ограмотява, просвещава и да разпространява родната култура сред населението.

 

През 1967 година е направена първата копка на сградата на днешното читалище. Жителите на Черноморец като един се обединяват около идеята да имат свое истинско читалище със самостоятелна сграда, която да приюти все по-голям брой читалищни членове и самодейци.

 

Само за няколко години читалищната дейност набира скорост, а самодейците окрилени от надеждата за собствена сграда получават първите си награди и отличия от регионални и национални участия. На 20 юни 1971 година официално е открита сградата на читалището, което приема името " Димо Николов ".

 

Това е само част от богатата история на 100-годишната дейност на Народното читалище " Димо Николов " събрала мечтите, живота и творческата реализация на десетки и стотици читалищни дейци, самодейци и съмишленици.

 

Майсторството на танцьорите и изпълнителите от различните самодейни групи и състави може достойно да съперничи на професионалните изпълнители.

 

Магията на народното творчество и българския фолклор, предоставени с истински плам и въодушевление, екзалтира публиката в препълнения читалищен салон и дългите аплодисменти показаха голямата любов към местните творци.